سرطان تیروئید

سرطان تیروئید یکی از انواع سرطان‌هایی است که از غده تیروئید شروع می‌شود و انواع مختلفی دارد که به طور کلی شامل سرطان پاپیلاری، فولیکولار، مدولاری و آناپلاستیک می‌شود.

انواع سرطان تیروئید :

  1. سرطان پاپیلاری : شایع‌ترین نوع است و تقریباً 80% از موارد را شامل می‌شود این نوع بیشتر در زنان و در سن 30 تا 50 سالگی شایع است.
  2. سرطان فولیکولار : دومین نوع شایع است که حدود 10 تا 15 درصد را شامل می‌شود و بیشتر در افراد مسن و به‌ ویژه در زنان رخ می‌دهد.
  3. سرطان مدولاری : از سلول‌های C غده تیروئید (سلول‌هایی که هورمون کلسیتونین تولید می‌کنند) شروع می‌شود و حدود 3 تا 5 درصد را شامل می‌شود و ممکن است به طور ارثی منتقل شود.
  4. سرطان آناپلاستیک :  نوع نادر اما بسیار تهاجمی است و کمتر از 2 درصد از سرطان‌های تیروئید را شامل می‌شود. سرطان آناپلاستیک معمولاً در سنین بالای 60 سال مشاهده می شود

ژن‌ های مرتبط با سرطان تیروئید :

تعدادی از ژن‌های مرتبط با توسعه و پیشرفت سرطان تیروئید عبارتند از:

ژن RET : جهش‌های ژن RET در سرطان مدولاری تیروئید بسیار شایع است و با سرطان پاپیلاری هم مرتبط است.این جهش‌ها معمولاً به صورت ارثی منتقل می‌شوند و می‌توانند منجر به بروز سرطان مدولاری تیروئید در سنین پایین‌تر شوند. این نوع سرطان معمولاً همراه با سندرم‌های ارثی مانند “سندرم MEN2” (سندرم نئوپلازی اندوکرینی چندگانه نوع 2) هم مشاهده می‌شود.

ژن BRAF : جهش در ژن BRAF به ویژه در سرطان پاپیلاری تیروئید شایع است. جهش T1799A (V600E ) در ژن  BRAF شایع ترین جهش ژنتیکی است که در سرطان تیروئید یافت می شود.

 اتصال دو ژن PAX8-PPAR : جابجایی کروموزوم 2 و 3 و اتصال دو ژن PAX8 و . PPARɣ این جهش معمولا با سرطان  فولیکولی مرتبط است    translocation, t(2;3)(q13;p25).

ژنRAS :  جهش‌ در ژن‌های RAS شامل  NRAS)و HRAS و (KRAS بیشتر با سرطان پاپیلاری یا فولیکولی تیروئید مرتبط است. این ژن‌ها نقش مهمی در سیگنال‌دهی به مسیرهای رشد سلولی دارند و جهش‌های آن‌ها می‌توانند به رشد غیرطبیعی و تهاجمی سلول‌های تیروئید منجر شوند.

ژنTP53 : جهش در ژن  TP53، یک ژن سرکوب‌کننده تومور معمولاً در سرطان آناپلاستیک تیروئید مشاهده می‌شود در این نوع سرطان، TP53 یکی از مهم‌ترین عوامل جهش‌یافته است که منجر به پیشرفت سریع بیماری می‌شود.

ژنTERT  : جهش در ژن TERT (تلومراز معکوس ترانسکریپتاز) بیشتر در سرطان پاپیلاری دیده می‌شود. این ژن معمولاً در سرطان‌های تهاجمی‌تر مشاهده می‌شود و به طولانی‌تر شدن عمر سلول‌ها و جلوگیری از مرگ سلولی کمک می‌کند.

ژن PTEN : جهش در ژن PTEN در سرطان‌های تیروئید به ویژه در مواردی که از نوع فولیکولار یا مدولاری هستند می‌تواند نقش داشته باشد. ژن PTEN یک ژن سرکوب‌کننده تومور است که در فرآیند تنظیم رشد سلولی و مرگ سلولی نقش دارد. این جهش‌ها می‌توانند به توسعه تومور کمک کنند.

بررسی ژن های مرتبط با سرطان تیروئید در آزمایشگاه نوین ژنتیک :

بررسی کامل ژن RET و همچنین بررسی جهش های شایع و مهم ژن BRAF و انواع ژن RAS (K-RAS, N-RAS, H-RAS) از طریق تعیین توالی سنگر در آزمایشگاه نوین ژنتیک انجام می گردد. همچنین در صورت نیاز به بررسی همه ژن های دخیل در سرطان تیرویید، از طریق تعیین توالی به روش NGS ( پنل سرطان تیرویید یا با روش هول اگزوم ) قابل انجام می باشد.

واتس آپ : 09911027094

اینستا : novin_genetic_laboratory

آدرس : مازندران ، ساری ، بلوار فرح آباد ، کوچه فرح آباد چهار ، جنب قنادی پاسارگاد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا