در بین همه سرطان هاي دستگاه تناسلی زنان، بدخیمی هاي تخمدان، بررسی هاي بسیار گسترده بالینی را به خود اختصاص داده اند. سرطان هاي اپی تلیال تخمدان به دلیل آن که تا هنگام متاستاز معمولا بدون علامت باقی می مانند، رایج ترین بدخیمی هاي تخمدان هستند که در بیش از دو سوم بیماران در هنگام تشخیص در مراحل پیشرفته بیماري هستند .این سرطان، نسبت به موارد بیماري در بین همه بدخیمی هاي دستگاه تناسلی زنان، از بالاترین موارد مرگ و میر برخوردار است.
سرطان تخمدان تیپ یک و دو :
مطالعات ژنتیک مولکولی در جهت نشان دادن یک الگو براي سرطان تخمدان، نشان داده است که بر اساس تیپ 1 و تیپ 2 تومورها ممکن است دو مسیر براي تومورزایی وجود داشته باشد. شایان ذکر است که اصطلاح تیپ 1 و تیپ 2 در واقع مسیر تومورزایی را توصیف می کند و یک اصطلاح آسیب شناسی بافتی ویژه نیست. تیپ 1 شامل تومورهایي با درجه ي پیشرفت کم ، سروزکارسینوما، موسینوس کارسینوما، اندومتریال کارسینوما، و کارسینوماي سلول روشن Tumor Malignant Brenner هستند. این تومورها به صورت مرحله اي پیشرفت می کنند. بدین ترتیب که از یک پیش ساز اولیه کاملاً شناخته شده، به وجود می آیند. این دسته از تومورها رشد کندي دارند، اکثراً بزرگ بوده و در زمان تشخیص محدود به تخمدان هستند.
تیپ ( 2 در هنگام تشخیص در مراحل پیشرفته هستند و شامل سروز کارسینوماي پیشرفته، مزودرمال تومور، کارسینوما، سارکوما و کارسینوماي تمایز نیافته سلول روشن هستند. معمولا از یک پیش ساز اولیه ایجاد نمی شوند؛ بلکه از اپی تلیوم سطحی تخمدان و یا کیست تخمدان به صورت de novo می آیند و به سرعت تکامل پیدا کرده، متاستاز داده و بسیار مهاجم هستند. این تیپ نیز مانند تیپ 1 به صورت مرحله اي پیشرفت می کند؛ اگر چه که سرعت آن بیشتر است و آسیب اولیه هنوز به شکل دقیق در سطح مولکولی مشخص نشده است. شاید بتوان گفت به دلیل سرعت پیشرفت زیاد نمی توان پیش ساز اولیه را تعیین کرد. در این تومورها، بیان نشانگر هسته ايki-67 که شاخصی برای تکثبر زیاد است، نسبت به تومورهاي تیپ 1 بیشتر می باشد. رده بندي تومورها به دو نوع، گامی براي مشخص کردن آسیب شناسی مولکولی سرطان تخمدان به حساب می آید.
علت ابتلا به سرطان تخمدان :
ژن های متعددی در شروع و پیدایش این سرطان دخیل هستند. بیشتر تغییرات مولکولی در تومورهاي تیپ 1، بدلیل جهش در KRAS و BRAF می باشد و بیشتر تغییرات مولکولی در تومورهاي تیپ2، بدلیل جهش در ژن p53 است. از سوی دیگر افرادی که برای ژن BRCA2 و BRCA1 هتروزیگوت بوده اند، مستعد ابتلا به این نوع سرطان هستند. هم چنین تغییرات میکروRNA که بیان ژن ها را کنترل می کنند، در این سرطان به چشـم می خورد. تغییر در الگوی متیله شدن در ناحیه پروموتر ژن ها نیز از دیگر پیشامدهای سرطان تخمدان است. به ویژه، متیله شدن در پروموتر ژن های سرکوبگر تومور رخ می دهد و موجب خاموشی این ژن ها می گردد. از این رخداد می توان به عنوان نشانگر جهت تشخیص زود هنگام استفاده کرد.
علائم مبتلایان به سرطان تخمدان :
علائم اولیه
علائم اولیه سرطان تخمدان ممکن است غیرقابل مشاهده ، بدون درد و متفاوت باشند.
تومورهای پرفیوای بدخیم (LMP)، که به عنوان تومورهای مرزی شناخته میشوند، به علت اینکه باعث افزایش CA125 نمیشوند با سونوگرافی قابل تشخیص نیستند.
علائم معمول یک تومور LMP میتواند شامل شکاف شکمی یا درد لگن باشد.
درددر ناحیه شکم یا لگن
قاعدگی نامنظم یا خونریزی پس از یائسگی درد یا خونریزی پس از یائسگی در طی رابطه جنسی
کمردرد
از دست دادن اشتها
خستگی
تهوع ، اسهال و سوء هاضمه
اگر یک روز یوبوست دارید و روز دیگر دائم در توالت هستید، ممکن است در معرض سرطان تخمدان باشید.
بی اختیاری ادرار به طور ناگهانی
روش های درمان سرطان تخمدان :
روش های درمان این سرطان متعدد بوده و می توان به جراحی همراه با شیمی درمانی، داروهای ضد رگ زایی، هورمون درمانی و روش های جدیدتر مانند ژن درمانی اشاره کرد. آزمایش ژنتیکی بخصوص برای تعداد کمی از خانواده ها که در معرض بیشترین خطر ابتلا به سرطان وراثتی هستند، توصیه می شود. به طور عام، ابتدا لازم است شخصی را که مبتلا به سرطان بوده آزمایش نمود تا تغییرات ژنتیکی ایجاد کننده سرطان در خانواده را تشخیص داد. اگر تغییری ژنتیکی پیدا شد، این یافته تأیید می کند که سرطان در آن خانواده ناشی از استعداد ارثی برای ابتلا به سرطان است.
سپس خویشاوندان خونی که علائم سرطان را ندارند، می توانند تصمیم به آزمایش بگیرند تا بدینوسیله ببینند که ژن تغییر یافته ای که معلوم شده خطر ابتلا به نوع خاصی از سرطان را بالا می برد را به ارث بردهاند یا خیر.
اهمیت مشاوره با متخصصین ژنتیک به خصوص در خانواده هایی بیشتر است که سابقه پررنگی در سرطان تخمدان دارند.
آزمایش تشخیص سرطان تخمدان در مازندران :
بررسی ژنتیکی برای این بیماری در آزمایشگاه نوین ژنتیک در استان مازندران قابل انجام است . آزمایشگاه نوین ژنتیک به عنوان اولین آزمایشگاه تخصصی ژنتیک در استان های شمالی کشور و با کادری مجرب و کار آزموده و با استفاده از بروز ترین تکنیک های تشخیصی و دستگاه های روز دنیا آماده ارائه خدمات مشاوره و تست های تشخیصی بیماری های ژنتیکی به هموطنان عزیزمان میباشد.
مقدار خون و مدت زمان جوابدهی :
مقدار خون مورد نیاز برای آزمایش تشخیص سرطان تخمدان حدود پنج سی سی می می باشد و مدت زمان جوابدهی حدودا چند ماه طول می کشد که این آزمایش در هر ساعت از روز قابل انجام است و نیازی به ناشتایی ندارد
واتس آپ : 09911027094
اینستا : novin_genetic_laboratory
آدرس : مازندران ، ساری ، بلوار فرح آباد ، کوچه فرح آباد چهار ، جنب قنادی پاسارگاد